Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ не дава надежди да се върне в ТТП

21 май 2017, 16:32 часа • 1857 прочитания

Азиатско-тихоокеанските министри на търговията се договориха да се опитат да съживят мащабния пакт за свободна търговия, въпреки че САЩ потвърдиха решението си за оттегляне, повишавайки страховете от нова световна ера на протекционизъм, предаде БГНЕС.

Транс-тихоокеанското партньорство (ТТП), в което влизаха 12 държави, обхващаше 40% от глобалната икономика, преди Доналд Тръмп да реши САЩ да го напусне през януари, за да спасява американските работни места, които, според него, са били иззети от чужбина.

Япония, Австралия и Нова Зеландия оглавяват усилията за т.нар. реанимация на споразумението, убедени, че ще укрепят трудовите права и защитата на околната среда.

Във виетнамската столица Ханой министърът на търговията на Нова Зеландия Тод Макклай каза пред репортери, че екипът "се ангажира да намери начин да съживи" пакта. Търговските представители се съгласиха да убедят Съединените щати да се присъединят отново към сделката по всяко време.

Новоизбраният от Тръмп американски преговарящ по въпросите на търговията Робърт Лайтхайзер обаче не дава големи надежди. По неговите думи Вашингтон няма да промени решението си. „Транс-тихоокеанското партньорство взема свои собствени решения, както и САЩ – това правят суверенните нации“, каза той, добавяйки, че страната му все пак ще остане „ангажирана“ в региона.

Инспирирана от предишния американски президент Барак Обама, ТТП можеше да пренапише правилата на търговията през 21-ви век. След седемгодишни преговори, финализираното предложение бе подписано през февруари миналата година, но не може да влезе в сила, докато не бъде ратифицирано от шест страни с общо 85% от общия БВП на блока.

Споразумението надхвърля повечето съществуващи пактове за свободна търговия, като се заема с трудовото законодателство, защитата на околната среда и правата върху интелектуалната собственост като нов златен стандарт за световната търговия. То обещава да трансформира по-малки икономики като Виетнам, като предлага безпрецедентен достъп до най-големите световни пазари. Сделката се разглежда и като начин за противодействие на регионалното икономическо господство на Пекин.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес