Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ наложиха санкции на китайски производители на болкоуспокояващи

16 декември 2021, 05:00 часа • 2159 прочитания

Съединените щати наложиха санкции на китайски фирми-производителки на болкоуспокояващи в опит да се справят с епидемията от пристрастяване, която убива стотици американци всеки ден. Санкциите са по силата на нова заповед на президента Джо Байдън, уточнява БГНЕС.

Действията „ще помогнат за нарушаване на глобалната верига за доставки и финансовите мрежи, които позволяват на синтетичните опиоиди и прекурсорни химикали да достигнат до Съединените щати“, каза държавният секретар Антони Блинкен.

Министерството на финансите на САЩ обяви, че налага санкции на четири китайски химически компании и едно физическо лице - Чуен Фат Ип. Съединените щати заявиха, че предлагат до 5 милиона долара за ареста на Чуен, наричайки го „един от най-големите, ако не и най-големият производител на анаболни стероиди в света“.

Чуен и неговата компания, Wuhan Yuancheng Gongchuang Technology Co. Ltd, оперират от Китай и Хонконг и използват криптовалути като биткойн за плащане на международни превози на фентанил, стероиди и други лекарствени съединения, съобщиха от Министерството на финансите.„Мисля, че е много ясно, че много от прекурсорите на синтетичните опиоиди произхождат от Китай“, каза служител на администрацията на Байдън.

Санкциите ще блокират всички активи в Съединените щати, които групите или Чуен може да притежават, и ще криминализират транзакции от Съединените щати.  Министерството на финансите също така наложи санкции на две престъпни наркогрупи в Мексико и една в Бразилия. 

Само за година над 100 000 американци са починали от предозиране на болкоуспокояващи - епидемия, в която фармацевтичните компании бяха остро критикувани за начина, по който рекламират и осигуряват лесен достъп до болкоуспокояващи. Рекламите са имали особено негативен ефект при отчаяни хора. Пристрастяването към болкоуспокояващи нарасна много заради разпространението на фалшиви лекарства, често внасяни контрабандно от чужбина, които могат да бъдат закупени онлайн.

Със същата заповед президентът Джо Байдън създаде и Съвета на САЩ за международна организирана престъпност, който ще координира отделите за борба с международната престъпност.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес