Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ наложи мита на китайските слънчеви панели

23 януари 2018, 08:22 часа • 1521 прочитания

Вашингтон наложи мита върху слънчевите панели, внасяни от Китай, като мярка за защита на сектора в САЩ. Американският представител в Международната комисия за търговия Робърт Лайтизър заяви в комюнике, че тези регресивни данъци щ бъдат налагани в рамките на четири години за китайските слънчеви панели. Първата година те ще са 30%, втората -25%, следващата – 20% и последната – 15%, предаде БГНЕС.

Тези мита ще бъдат приети, защото Международната комисия за търговия е установила, че американските производители са сериозно ощетени от вноса и е направила няколко препоръки до президента Тръмп. САЩ са разтревожени, че "Китай доминира световното производство на слънчеви панели и че дори е обявил намерението си да увеличи капацитета си, участвайки със 70% в увеличаването на световния капацитет за производство, предвиден за първото полугодие на 2018 година". Китай вече произвежда 60% от фотоволтаичните клетки и 71% от слънчевите панели в света, твърди американската администрация.

Според американският представител Лайтизър "решението показва, че американската администрация винаги ще защитава американските трудещи се, агропроизводителите, компаниите".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес