Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ: Над 100 000 жертви на свръхдоза за една година

17 ноември 2021, 19:47 часа • 1568 прочитания

През 12-те месеца, приключващи през април 2021 г., в Съединените щати от свръхдоза наркотици са починали над 100 000 души, което представлява скок от 28,5% спрямо предходната година, сочат данни.

"Докато продължаваме да правим стъпки за побеждаване на пандемията, не можем да пренебрегнем тази епидемия от загуби, която засяга семейства и общности в цялата страна", заяви президентът Джо Байдън в изявление.

Като цяло на наркотиците се дължат 75 673 от 100 306 смъртни случая, като основните виновници са синтетични опиоиди, предимно фентанил. Ковид-19 е убил около 508 000 души за същия период от време, според данни на „Our World in Data“.

Увеличават се смъртните случаи от психостимуланти като метамфетамин, както и от естествени и полусинтетични опиоиди, като например болкоуспокояващи, отпускани с рецепта, и кокаин.

Експертите твърдят, че хората с разстройства, свързани с употребата на наркотични вещества, са били особено засегнати от смущенията в ежедневието, предизвикани от пандемията.

В същото време Американската администрация за борба с наркотиците предупреди американците за хапчета с рецепта, които се предлагат онлайн и са направени така, че да изглеждат като истински Oxycontin, Vicodin, Xanax или Adderall, но са примесени със смъртоносни дози фентанил и метамфетамин.

"Моята администрация се ангажира да направи всичко възможно, за да се справи с пристрастяването и да сложи край на епидемията от свръхдози", добави Байдън в изявлението си. "Чрез Американския спасителен план предоставихме близо 4 млрд. долара за укрепване и разширяване на услугите за разстройства, свързани с употребата на вещества, и за психичното здраве."

През 2019 г., последната година, за която са налични национални данни, сърдечните заболявания са били водещата причина за смърт с около 660 000 смъртни случая, следвани от раковите заболявания с около 600 000 смъртни случая и случайните наранявания със 175 000 смъртни случая.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес