Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ може да забранят влизането на китайски комунисти и семействата им

16 юли 2020, 10:54 часа • 1550 прочитания

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп разглежда възможността да въведе забрана за влизане в страната на членовете на Китайската комунистическа партия (ККП) и техните семейства. Това съобщи в сряда американският вестник The New York Times, цитиран от агенция "Фокус". 

Според изданието администрацията също проучва предложения за анулиране на американските визи на онези членове на ККП и членовете на техните семейства, които са в САЩ, както и за ограничаване на влизането в страната на военнослужещи от Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) и на ръководителите на държавните предприятия на КНР. Според вестника ще бъде изключително трудно да се изпълнят подобни предложения с оглед на факта, че ККП има 92 милиона членове. През 2018 г. почти 3 милиона китайски граждани влязоха в САЩ; американските власти не знаят местоположението на повечето гости от азиатската страна. 

The New York Times отбелязва, че предложенията са включени в проекта на указ на президента Тръмп. Този документ се основава на Закона за имиграцията и националността и все още не е завършен.

Държавният секретар Майк Помпео в сряда обяви въвеждането на едностранни санкции срещу някои служители на технологични компании в Китай, участващи, според заключенията на американските власти, в нарушаването на правата на човека. Както е обяснено в изявление на Помпео, според Закона за имиграцията и гражданството пристигането на чужденец в САЩ е неприемливо, ако властите на страната имат основание да смятат, че влизането им „може да има сериозни неблагоприятни външнополитически последици“ за Вашингтон.

В началото на юли Държавният департамент, Министерството на финансите, търговията и вътрешната сигурност на САЩ издадоха съвместно изявление, предупреждаващо за рискове за компании, чиито вериги за доставки са свързани с предприятия от китайския Синдзян-Уйгурски автономен окръг във връзка с предполааемите нарушения на човешките права, които се извършват от ККП на тази територия.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес