Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ изпращат военен кораб и изтребители близо до Иран

17 юли 2023, 23:42 часа • 10616 прочитания

Съединените щати изпращат разрушител, както и изтребители F-35 и F-16 в Близкия изток. Ходът цели да възпре Иран да пленява кораби в Персийския залив, съобщават от Пентагона.

До този ход се стигна, след като иранските военноморски сили се опитаха да завземат два търговски кораба в Ормузкия проток и Оманския залив по-рано този месец, като при единия инцидент откриха огън по един от търговските кораби, предаде АФП.

"В светлината на тази продължаваща заплаха и в координация с нашите партньори и съюзници Министерството на отбраната засилва присъствието и способността ни да наблюдаваме пролива и околните води", заяви заместник прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх, като призова Техеран "незабавно да прекрати тези дестабилизиращи действия, които застрашават свободното движение на търговията по този стратегически воден път".

САЩ: Иран е близо до изработването на ядрена бомба

В петък високопоставен служител от отбраната заяви, че Съединените щати прелитат над Залива с щурмови самолети A-10, въоръжени "с такива боеприпаси, които биха били полезни за борба с бързи лодки и движещи се цели", предава БГНЕС.

Тъй като иранските "бързоходни лодки, бързоходни плавателни съдове се увеличиха като морска заплаха, ние опитахме редица различни начини да се справим с тях. И А-10 доказа, че е способен да го направи", добави служителят.

Вашингтон заяви, че неговите сили са блокирали два опита на Иран да завладее търговски танкери в международни води край Оман на 5 юли, докато Техеран е поел контрол над търговски кораб на следващия ден.

Нови данни, че Иран помага на Русия да строи завод за дронове

През април и началото на май Иран завладя два танкера в рамките на една седмица в регионални води, а Техеран беше обвинен и в извършване на атака с дрон срещу танкер, собственост на Израел, през ноември 2022 г.

От 2018 г. насам, когато тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от ядреното споразумение с Иран и отново наложи осакатяващи санкции на Ислямската република, имаше поредица от такива инциденти, което доведе до рязко повишаване на напрежението. Преговорите, целящи съживяване на споразумението, остават в застой, но наскоро бяха възобновени с посредничеството на Оман.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес