Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ изпращат комплекти JDAM и ПВО системи Patriot на Украйна още със следващата пратка?

20 декември 2022, 23:11 часа • 6490 прочитания

Очаква се САЩ да изпратят на Украйна системи, които превръщат бомбите в "умни", т.нар. JDAM – Joint Direct Attack Munitions още в следващия пакет военна помощ, който ще бъде доставен най-рано тази седмица. Това съобщава CNN, като се позовава на високопоставени американски служители.

Комплектите система за прецизно насочване работят с обикновените боеприпаси, като така ги превръщат в много по-точно оръжие. Прецизните бомби могат да помогнат на Украйна да атакува фиксирани руски отбранителни линии или други големи цели. Те обаче обикновено се монтират на ракети, изстрелвани от изтребители, което от своя страна означава, че украинските военни ще трябва да преодолеят противовъздушната отбрана на Русия.

Освен това тепърва украинската армия ще трябва да намери начин да ги адаптира към своите самолети, които са от съветската епоха. Киев вече се справи с подобна задача, като успя да интегрира американските ракети HARM, които успешно се използват на изтребители МиГ-29.

Комплектите могат да бъдат свързани към бомби с различни тегла и размери, които достигат до над 900 килограма. След това боеприпасите използват комбинация от GPS и инерционна система за насочване, за да поразят целта с точност. Допълнителна система може също така да даде на бомбата лазерно насочване за поразяване на движеща се цел.

Следете развитието на войната в Украйна тук

JDAM не носят сериозен риск от ескалация поради относително малкия им обсег, подобно на други оръжия, предоставени от САЩ, каза източник на CNN от администрацията на Байдън. Комплектите не биха позволили на Украйна да удари дълбоко руска територия. Прецизните снаряди Excalibur, изстреляни от украинската артилерия, имат приблизително същия обсег, докато ракетите с управляема система за залпов изстрел, изстреляни от високомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS, имат значително по-голям обсег от JDAM.

САЩ използваха широко JDAM в Ирак и Афганистан. Системите вече са изнесени над 20 страни, сочат данните на производителят им Boeing. По официални данни към днешна дата са произведени повече от 400 000 комплекта на цена от приблизително 22 000 долара за система.

Следващият пакет от помощ за Украйна се очаква да включва и системи за противовъздушна отбрана Patriot. Именно възможността за осигуряване на едни от най-модерните ПВО установки предизвика гнева на Москва, като и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, и бившият президент и премиер Дмитрий Медведев заплашиха, че те ще се превърнат в легитимна цел за руските военни.

ОЩЕ: Могат ли системите Patriot да обърнат войната в Украйна? (ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес