Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ изглежда няма да променят нещата за НАТО, но не е сигурно за ООН

24 януари 2017, 08:40 часа • 1381 прочитания

Новият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис увери, че Вашингтон има непоклатим ангажимент към НАТО, въпреки коментарите на Тръмп, че Алианса е "остаряла и възскъпа" структура.

По време на разговор с британския си колега Майкъл Фелън, Матис е намекнал още, че този ангажимент няма да се промени. Това заяви пред медиите пресаташето на Пентагона Джеф Дейвис, предаде БГНЕС.

Междувременно от ООН отказаха да коментират обсъждането в Конгреса на САЩ на законопроект, който предвижда излизане на САЩ от ООН и прекратяване на договора за разполагане на щаб квартирата на организацията в Ню Йорк.

„Няма да коментираме проекти за закони, които се обсъждат в органите на законодателната власт“, каза говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарак.

Законопроектът за излизане на САЩ от ООН бе внесен в началото на януари за разглеждане в Комисията по международните отношения в Конгреса от представителя на републиканците Майк Роджърс. Съгласно документа, който бе публикуван на сайта на Конгреса, президентът прекратява членството на САЩ в ООН и във всякакви свързани с нея структури и анулира участието на страната в конвенциите на ООН. Законопроектът предвижда също закриване на представителствата на САЩ в световната организация и разваляне на споразумението от юни 1947, според което щаб-квартирата на ООН се намира в Ню Йорк. Ако този законопроект бъде приет, всички служители на ООН ще бъдат лишени от дипломатически имунитет на територията на САЩ.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес