Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ и РСМ с 10-годишна пътна карта за сътрудничество в отбраната

13 юни 2023, 11:18 часа • 1701 прочитания

Министърът на отбраната Славянка Петровска и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин поставиха на среща в Пентагона основите за развитие на отбранителното сътрудничество между съюзниците - Северна Македония и САЩ, за следващите десет години.

Новата пътна карта, която беше подписана в Пентагона, определя областите в македонско-американското отбранително сътрудничество, които ще бъдат приоритетни през следващото десетилетие и чрез които ще се развива отбраната и армията.

„Северна Македония вече е член на НАТО и ние, заедно със Съединените американски щати, стоим рамо до рамо в справянето с общите предизвикателства пред сигурността. Миналата година Съединените щати ни оказаха огромна подкрепа, която не беше само финансова. Обменихме знания и опит, практикувахме и тренирахме заедно и сме горди, че допринасяме за сигурността на НАТО и региона“, каза Петровска на срещата.

‚Северна Македония“, каза министърът на отбраната на САЩ Остин, „е дългогодишен и отличен приятел на Съединените щати, с когото споделяме едни и същи интереси и ценности. Гордея се, че имаме дългосрочно и силно двустранно партньорство, а пътната карта за следващите 10 години показва, че можем да работим заедно за модернизацията и заедно да се изправим пред глобалните предизвикателства.“

Остин изрази благодарност за всичко, което Северна Македония е направила в подкрепа на украинския народ, за укрепването на източното крило на Алианса чрез участие в многонационалните сили на НАТО в Латвия, България и Румъния, както и за сигурността на региона чрез участие в мисията на НАТО в Косово, КФОР.

На срещата беше обсъдена и европейската интеграция на страните от Западните Балкани, като министър Петровска и министърът на отбраната Остин заключиха, че са необходими бързи стъпки напред и ясен сигнал, че процесът върви към основната цел – членството в Съюза.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес