Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ и Германия изглежда са шпионирали свои противници с помощта на криптофирма

12 февруари 2020, 06:45 часа • 1912 прочитания

Западни разузнавачи са се сдобивали със строго секретна информация за правителства по света чрез скрития си контрол върху фирма за криптиране - Crypto AG, казват медийни публикации. Швейцарските власти разследват фактите по обвиненията.

Съединените щати и бившата Западна Германия няколко десетилетия са шпионирали много страни, като са подкрепяли швейцарска компания, която продава кодиращи продукти, според съвместен доклад, публикуван от The Washington Post и обществените телевизионни оператори ZDF в Германия и SRF в Швейцария, предаде БГНЕС.

Съобщава се, че служители на разузнаването в САЩ и Федерална република Германия са създали швейцарска фирма Crypto AG, която след това е продавала продуктите си на над 100 страни. Тези клиенти изглежда не са знаели, че техните кодирани комуникации няма да са тайна за две от водещите сили на НАТО.

Швейцарските власти коментираха, че са започнали разследване на твърденията, че производството на устройствата за криптиране е операция на ЦРУ и западногерманското разузнаване, което им е позволило да следят действията на клиентите, купили продуктите. Иран, Индия и Пакистан, заедно с военните хунти в Латинска Америка и Ватикана, са сочени за клиенти на швейцарската компания.

Достъпът до комуникации в рамките на правителствата е помогнал на САЩ да придобият представа за събития като кризата с заложници в Иран през 1979 г. до либийските атаки на берлинска дискотека през 1986 г. В медиите също така се съобщава, че Crypto AG е предоставяла на Великобритания информация за военните операции на Аржентина по време на Фолклендска война през 1982 година

Съветският съюз и Китай не са купували устройства за криптиране от Crypto AG.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес