Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ: Границите в Йерусалим няма да се променят след признаването

13 декември 2017, 20:31 часа • 3226 прочитания

Решението на президента Доналд Тръмп да признае Йерусалим като столица на Израел и да се премести към посолството на САЩ няма да се промени настоящите граници в града. Това каза на пресконференция съветникът по национална сигурност Хърбърт Макмастър.

"Трябва да се подчертае, че няма да има промяна в границите на Йерусалим, нищо ще се промени организацията на достъпа до религиозни обекти",каза той.

Макмастър добави, че според Тръмп тези въпроси трябва да бъдат окончателно решени в окончателното споразумение между израелците и палестинците за статута на града. "Президентът се надява, че решението му действително ще даде тласък на мирния процес", каза съветникът, предаде БГНЕС.

На 6 декември американският държавен глава заяви, че "е време да признаем Йерусалим за столица на Израел". Той също така инструктира държавния департамент на САЩ да започне подготовката за прехвърлянето на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим. В същото време президентът заяви, че Вашингтон запазва "желанието си да насърчи мирно споразумение, приемливо за двете страни".

Статутът на Йерусалим е един от ключовите въпроси в палестинско-израелския конфликт.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес