Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ: Глобалното затопляне е заплаха за националната сигурност

22 октомври 2021, 12:54 часа • 3601 прочитания

Разузнавателните служби на САЩ за първи път изготвиха специален отчет за последиците от измененията на климата, в който глобалното затопляне е признато за заплаха за националната сигурност. Разсекретена версия на документа бе публикувана от Службата на директора на националното разузнаване (ODNI) и цитирана от Дойче веле.

„По наша оценка, измененията на климата ще увеличава все повече рисковете за интересите на националната сигурност на САЩ”, се казва в доклада, представен от директора на службата Аврил Хейнс.

В документа се споменават 11 държави, които, според САЩ, са „най-уязвими” от гледна точка на способността си да се подготвят за екологични и социални кризи, предизвикани от климатичните промени, и да реагират. Сред тях особено безпокойство предизвиква Афганистан заради горещините, сушата, недостига на вода и неефективното управление.

В доклада са отбелязани различията в подхода към решаването на проблемите с климатичните промени и се казва, че страните, които разчитат на износа на изкопаеми горива, за да подкрепят своите икономики, „ще продължават да се противопоставят на бързия преход към свят с нулеви емисии на въглероден диоксид, тъй като се опасяват от свързаните с това икономически, политически и геополитически разходи”. Като фактор на напрежение се отбелязва, че държавите „ще се борят за контрол върху ресурсите и доминиращите нови технологии, необходими за прехода към чиста енергия“. В тази връзка докладът споменава специално Китай.

Обръща се внимание на засилването на стратегическата конкуренция в Арктика. Арктическите и неарктическите държави „почти сигурно ще увеличат своята конкурентоспособност, тъй като регионът става по-достъпен поради повишаването на температурите и свиването на ледената покривка“.

В доклада е отбелязано, че поставените от Парижкото споразумение за климата цели - да се постигне дългосрочно ограничаване на повишаването на температурата до не повече от 1,5 градуса, с "висока степен на вероятност" няма да бъдат постигнати.

Документът е публикуван около десет дни преди началото на конференцията на ООН по климата в Глазгоу. Това е първият случай, когато специалните служби на САЩ представят своя оценка за последиците от измененията на климата.

Президентът на САЩ Джо Байдън превърна борбата с глобалното затопляне в една от основните цели на своята политика, припомня агенция АФП. Белият дом вече заяви, че министерствата и агенциите, отговорни за сигурността на САЩ, ще включат в плановете си анализ на въздействието върху изменението на климата. Освен разузнавателните служби, това включва и Пентагона и Министерството на вътрешната сигурност, което отговаря за охраната на границата. 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес