Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ: Г-20 ще осъди действията на Русия

15 ноември 2022, 05:55 часа • 2041 прочитания

Г-20 ще направи изявление в края на срещата, в което "повечето" членове ще осъдят категорично войната на Русия срещу Украйна, заяви високопоставен представител на САЩ в Бали.

"Мисля, че ще видите как повечето членове на Г-20 ясно ще заявят, че осъждат войната на Русия в Украйна, че виждат в руската война в Украйна първоизточника на огромни икономически и хуманитарни страдания в света", заяви служителят пред репортери, говорейки при условие за анонимност.

Изявлението, което ще бъде публикувано в края на срещата на върха тази седмица в Бали, ще покаже, че Г-20 "наистина изолира Русия" - член на групата на най-големите икономики в света.

Служителят не каза колко страни няма да се присъединят към осъждането, нито как дипломатите ще оформят декларацията без единодушие в рамките на документа, който се издава от всички страни членки.

Руският президент Владимир Путин не се присъедини към другите лидери в Бали. Русия е представена на срещата на върха от външния си министър Сергей Лавров, пише БГНЕС.

Русия се противопоставя дори на използването на думата "война", за да опише опита си да подчини съседна Украйна, имаше интензивни спекулации за това как - или дали - страните от Г-20 ще реагират на кризата по колективен начин.

Въпреки това официалният представител на САЩ заяви, че "агресивната война на Русия ... се осъжда по най-строгия възможен начин".

Изявлението, каза официалният представител, "говори с много ясни думи" 

ОЩЕ:След 3 часа разговори: Байдън и Си Дзинпин са против използване на ядрено оръжие в Украйна

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес