Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сан Франциско забрани електронните цигари, Илинойс разреши марихуаната

26 юни 2019, 09:06 часа • 44146 прочитания

Сан Франциско стана първият голям град в САЩ, който ефективно забрани продажбата и производството на електронни цигари, предаде БГНЕС.

Законодателството беше одобрено единодушно, а поддръжниците му обявиха, че то е необходимо поради "значителните последици за общественото здраве" от "драматичния скок" на тютюнопушенето сред младите хора.

В наредбата се казва, че продуктите за електронни цигари, продавани в магазините или онлайн в Сан Франциско, ще се нуждаят от одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата, която в момента не е дала такова. Кметът на града има 10 дни да подпише законодателството, което градоначалникът вече обяви, че ще го направи.

Междувременно американският щат Илинойс стана 11-тият в САЩ, който легализира марихуаната. Това съобщи губернаторът на щата Джей Робърт Прицкер.

"Илинойс отново създава история. Подписвам най-справедливия указ за легализация на марихуаната в щата, признавайки вредата от предишните закони, забраняващи наркотиците, и борбата с тях", написа Прицкер в Twitter. Според него, Илинойс, като първия щат, който напълно легализира употребата на марихуана за възрастни, стана пример за "най-добрата демокрация".

Досега използването на марихуана извън медицински цели е разрешено в 10 щата на САЩ - Вашингтон, Орегон, Невада, Калифорния, Колорадо, Върмонт, Мейн, Масачузетс и Мичиган, както и в столицата на страната.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес