Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Samsung“ започва строителството на завод за полупроводници за 17 млрд. долара

29 септември 2021, 11:03 часа • 2381 прочитания

Южнокорейската технологична компания „Samsung Electronics“ ще строи завод за полупроводници на стойност 17 милиарда долара в окръг Уилямсън, Тексас. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на три източника.

Един от тях твърди, че компанията се интересува от това място поради възможни субсидии и наличието на стабилни източници на вода и електричество. Самият южнокорейски технологичен гигант заяви пред агенцията, че Samsung продължава да проучва различни места и все още не е взел решение за крайното местоположение на новото начинание.

В завода, чиято площ трябва да бъде 557 000 квадратни метра, компанията планира да създаде около 1800 нови работни места. Изграждането му трябва да започне през януари, а до края на 2024 г. да стартира производствен процес.

В момента редица компании по света са изправени пред глобален недостиг на полупроводници, поради което са принудени да спрат или да намалят производството. Дефицитът, който възникна миналата година, е свързан с рязко увеличаване на търсенето на потребителска електроника в контекста на пандемията, както и с увеличаване на търсенето на автомобили.

На 15 септември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, говорейки на сесия на Европейския парламент в Страсбург, обяви, че Европейският съюз планира да съсредоточи усилията си за намаляване на зависимостта от Азия за производството на полупроводници.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес