Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ръкавиците невинаги ни предпазват от коронавирус, предупреждават специалисти

29 юли 2020, 21:28 часа • 3734 прочитания

Носенето на ръкавици като предпазна мярка невинаги защитава хората от COVID-19, защото им дава измамно чувство за сигурност. Това пише в материал вестник "Дейли мейл", като се позовава на специалист по инфекциозни болести в университета на Чикаго.

Световната здравна организация съветва, че най-добрият начин да се спре разпространението на вируса е редовното миене на ръцете. Но много хора, които се страхуват от заразата, слагат ръкавици на ръцете, както покриват и лицата си с маски, за които изследванията сочат, че намаляват риска от предаване на вируса.

Според д-р Алисън Бартлет в това няма смисъл, защото вирусът може да оцелее върху ръкавиците, ако с тях докоснете заразена повърхност. И тъй като заразата се пренася през ръцете без значение дали са облечени или не, рискът да пипнем коронавирус остава, ако докоснем очите, носа или устата си. Дори и да сме с ръкавици, ако го правим, пак ще се заразим, напомня д-р Бартлет. Нещо повече – ръкавиците създават измамно усещане за сигурност, понеже не докосваме повърхностите с голи ръце.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес