Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски банкер с американски санкции в директорския борд на МВФ

04 септември 2024, 05:31 часа • 1184 прочитания

Руски банкер, на когото са наложени санкции, ще представлява Русия в борда на Международен валутен фонд.

Ксения Юдаева е бивш първи заместник-управител на руската централна банка и настоящ съветник на нейния управител Елвира Набиулина.

Още: Въпреки санкциите: Богатството на руските милиардери нараства още

Руски банкер със санкции в МВФ

"Да, потвърждавам. От 1 ноември Ксения ще бъде руски изпълнителен директор в МВФ", заяви предшественикът ѝ Алексей Можин в имейл до АФП, потвърждавайки съобщенията на руските информационни агенции ТАСС и РИА. Можин е на този пост от 1996 г., което го прави най-дългогодишният член на Изпълнителния съвет на Фонда.

Юдаева беше засегната от първата серия санкции, въведени от Вашингтон на 20 април 2022 г., два месеца след началото на руската инвазия в Украйна. Според Държавния департамент на САЩ включването ѝ в списъка със санкции на САЩ се дължи на функциите ѝ в Руската централна банка и в търговската банка "Откритие", посочва БГНЕС.

Американските санкции забраняват на съответните лица да влизат на територията на САЩ, а централата на МВФ се намира във федералната столица Вашингтон. Те също така замразяват всички активи, притежавани пряко или непряко от въпросните лица в САЩ, както и забраняват на всяко американско дружество или гражданин да извършва търговски или финансови сделки с тях.

Reuters: Китайските банки масово спират трансакциите с Русия

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес