Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия пак отказва достъп до консул на арестувания американски журналист

27 април 2023, 15:43 часа • 1813 прочитания

Руското министерство на външните работи отхвърли искането на американското посолство в Москва арестуваният журналист от „Уолстрийт джърнъл“ Еван Гершкович да бъде посетен в ареста от консул.

МВнР на Русия също така заяви, че на 27 април е бил извикан високопоставен дипломат от посолството на САЩ, на когото е била връчена протестна нота "заради провокативните стъпки на посолството на САЩ", предаде беларуската опозиционна телевизия NEXTA.

Гершкович беше задържан в Екатеринбург, на около 1400 км източно от Москва, в края на март от агенти на Федералната служба за сигурност (ФСБ). Той е обвинен в шпионаж, за който се предвижда 20-годишно наказание. Разузнавателната му дейност според Русия е била свързана с местно предприятие от военно-промишления комплекс.

Репортерът, който се намира в московския затвор Лефортово, отрича обвиненията. Две седмици след ареста си Гершкович обяви, че още не е получил консулски достъп. Това призна и самият зам.-министър на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков.

Според Bloomberg руският диктатор Владимир Путин, издирван от съда в Хага заради депортиране на украински деца, лично е одобрил ареста на американския журналист.

Задържането на Гершкович предизвика гняв от страна на САЩ и техните съюзници. Освобождаването му е "приоритет" и "спешна задача" за президента Джо Байдън, според прессекретаря на Белия дом.

На 18 април журналистът обжалва условията по задържането му, но Московският градски съд отхвърли жалбата.

ОЩЕ: Русия призна: Арестуваният Гершкович все още няма достъп до консул

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес