Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия и Китай дружно разкритикуваха стратегията за национална сигурност на Тръмп

19 декември 2017, 12:08 часа • 1902 прочитания

Русия определи новата стратегия за национална сигурност на САЩ като "империалистическа" - заради виждането на Вашингтон, според Кремъл, че светът трябва да е "еднополюсен"

"Империалистическият характер на този документ е очевиден, както и отказът да бъде отхвърлен едннополюсния свят, един упорит отказ", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери, добавяйки, че руските власти "не могат да приемат, че страната се третира като заплаха за сигурността на Съединените щати ".

Китай също разкритикува първата стратегия за национална сигурност на Тръмп, която описва Пекин като предизвикателство към американската власт, с "манталитет от Студената война", който ще навреди на Вашингтон.

"Всяка страна или всеки доклад, който изкривява фактите, или злонамерено клевети, прави това напразно", каза говорител на китайското външно министерство Хуа Чунинг на редовен брифинг.

Стратегията за сигурност на Тръмп, изготвяна 11 месеца, демонстрира крачка напред, представяйки Китай като "ревизионистична сила", която иска да измести Съединените щати в Азия.

"Настояваме Съединените щати да спрат умишлено да изопачават стратегическите намерения на Китай и да изоставят остарелите понятия като манталитета на Студената война и играта да печелиш от загубата на другия, в противен случай само ще навредат на себе си или на другите", каза Хуа.

Хуа енергично защити външната политика на Пекин. "Китай никога няма да преследва собственото си развитие за сметка на интересите на други страни". Той добави: "В същото време никога няма да се откажем от законните си права и интереси".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес