Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разследване срещу Facebook за нарушение на антитръстовото законодателство

09 декември 2020, 17:42 часа • 1285 прочитания

Антитръстовите агенции в няколко щата в САЩ имат готовност да заведат дело срещу Facebook заради нарушаването на правилата за конкуренция при придобиването на Instagram и WhatsApp, съобщи АФП.

По-рано „The Washington Post” информира, че Федералната комисия за търговия смята за подаде жалба от името на федералното правителство в усилията си да увеличи антитръстовия натиск срещу големите технологични компании.

Към тях са се присъединили около 40 държави, които твърдят, че Facebook се стреми да ограничи конкуренцията, като закупи през 2012 г. Instagram, а през 2014 г. WhatsApp.

По-рано тази година Федералната комисия по търговия обяви, че ще направи преглед на сделките, извършени през последните 10 г. от пет големи компании, с което отвори вратата за вълна от потенциални антитръстови разследвания.

Агенцията за защита на потребителите заяви, че ще прегледа сделките, сключени от Amazon, Apple, Facebook, Microsoft и Google Alphabet от 2010 г. насам на фона на нарастващите оплаквания от технологични платформи, които доминират в ключови икономически сектори.

През октомври Министерството на правосъдието на САЩ, което заедно с Федералната комисия за търговия следи за спазването на антитръстовото законодателство, обвини компания Alphabet, че поддържа "незаконен монопол" в онлайн търсенето и рекламата и отваря вратата за потенциален разпад. Единадесет американски щата се присъединиха към това дело.

Увеличава се контролът върху големите технологични фирми, които разшириха своето господство през последните години, включително по време на глобалната пандемия, когато все повече хора ползват интернет платформите за стоки и услуги.

Засега от Facebook няма коментар.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес