Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Расмунсен: Авторитаризмът се възобновява, има нужда от "световния полицай" САЩ

19 юни 2020, 07:21 часа • 1332 прочитания

"Светът се нуждае от по-силно американско лидерство", заяви Андерс Фог Расмусен, бившият генерален секретар на НАТО. Чрез Euronews той предупреди за възобновяване на авторитаризма в целия свят.

Расмусен направи изявлението си на срещата на върха за демокрацията в Копенхаген - ежегодно събитие, което има за цел да укрепи демокрациите по целия свят чрез дискусии.

"Липсва ни ясно, световно американско идеологическо ръководство. От опит знаем, че когато американците се оттеглят от тази роля, те оставят след себе си вакуум и този вакуум ще бъде запълнен от „лошите момчета” и точно на това сме свидетели в момента",каза Расмусен каза пред Euronews.

„Вземете Близкия изток”, каза той, позовавайки се на конфликтите и катаклизмите и активността на Русия, Турция, Иран и Саудитска Арабия в региона откакто САЩ се оттеглиха от Сирия.

„Светът се нуждае от полицай, който да възстановява международното право и ред и не виждам друг кандидат за тази роля освен САЩ“, каза Расмусен.

Президентът на САЩ Тръмп изтегля войските си от Германия и според бившия му съветник по националната сигурност Джон Болтън, той е на ръба да се изтегли изцяло от НАТО. Френският президент Еманюел Макрон също предупреди миналата година, че НАТО е в „мозъчна смърт”.

Расмусен изрази съжаление, че изявления като тези подкопават "политическата виталност на съюза".

"Разбира се, Европа трябва да се погрижи повече за собствената си сигурност, но това не се разбира", добави той. "Но считам, че европейската сигурност е свързана с Америка."

"Точно затова създадохме НАТО преди много години - защото ни е необходимо американско тясно сътрудничество с Европа, за да гарантираме нашата сигурност", заяви Расмусен.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес