Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първа версия за гибелта на екипажа на подводницата "Титан" (ВИДЕО)

22 юни 2023, 22:33 часа • 21945 прочитания

Насочен навътре взрив е причината за гибелта на петимата изследователи на борда на батискафа "Титан". Обломките от подводницата са открити на 200 м от носовата част на "Титаник". Според експертите батискафът вероятно се е взривил.

Екипажът на "Титан" е загинал заради имплозия на подводния съд. Заради налягането батискафът и хората в него са били смачкани, като консервна кутия, на 487 м от мястото на потъването на Титаник, обясни представител на бреговата охрана на САЩ.

Обломките на подводницата имат следи, характерни за "катастрофален взрив, насочен навътре" в подводницата, заявиха от бреговата охрана на САЩ. Открити са общо пет отломки.

По-рано бреговата охрана на САЩ потвърди смъртта на екипажа на подводницата. 

На 22 юни от компанията-оператор обявиха, че всички на борда са загинали. 

"Ние смятаме, че нашият генерален директор Стоктън Ръш, Шахзада Давуд, синът му Сулейман Давуд, Хемиш Хардинг и Пол Хенри, за съжаление са загинали. Тези хора бяха истински изследователи, които споделяха особен приключенски дух и дълбока страст към изследването и защитата на Световния океан. Сърцата ни са с тези пет души и всеки член на техните семейства в този трагичен момент.", гласи официалното съобщение на компанията. 

Връзката с батискафа "Титан" бе загубена в ранната сутрин на 18 юни. Първоначално апаратът е бил доставен на мястото от кораба "Полярен принц", след което се отправя на двучасово пътуване към потъналия "Титаник". Час и 45 минути по-късно връзката с подводницата изчезва.

На борда имаше пет души. Милиардерът Хамиш Хардин, който през миналата година летя на Blue Origin, а така също и пакистанският бизнесмен Шахзада Давуд, синът му Сулейман, френският изследовател Пол Анри Нарголе и основателят на компанията, организирала пътуването OceanGate Expeditions - Стоктън Ръш.

OceanGate започна да провежда експедиции до "Титаник" през 2023 година. Едно място в подводницата струва 250 хил. долара, а от услугата са се възползвали 60 клиенти и между 15 и 20 изследователи.

Всички на борда на подводницата "Титан" са загинали (ВИДЕО)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес