Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проучване - американските лекари искат Обамакеър да остане

26 януари 2017, 08:08 часа • 1455 прочитания

Повечето американски лекари се противопоставят на отмяната на закона за здравното застраховане, известен като Обамакеър. Новият президент на страната Доналд Тръмп обеща да отмени закона - нещо, което желаят и повечето републиканци в Конгреса, припомня БГНЕС.

Според социологическо изследване обаче болшинството американски лекари не са против този закон, като смятат, че той трябва да бъде подобрен, но е отменен. Анкетата е проведена сред 426 лекари, подбрани на случаен принцип след повече от 1,4 млн. лекари и студенти по медицина в национална база данни. Само 15% от запитаните лекари са се изказали за отмяна на закона, който бе приет през 2010 година.

Един от първите укази, подписани от Тръмп, след като встъпи в длъжност като президент, бе да „минимизира“ икономическото бреме от закона, докато се чака неговата отмяна, обяви Белия дом.

Припомняме, че с Обамакеър се повишиха вноските за здравни застраховки от страна на работодателите, но се разшири кръгът на хората, които могат да получат застраховки и съответно здравна помощ, като на застрахователите беше забранено да отказват застраховка заради това, че искащият я е имал сериозно заболяване в миналото.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес