Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протестите в Чикаго заради поредния убит от полицай чернокож не спират

26 ноември 2015, 07:53 часа • 4570 прочитания

Няколко десетки хиляди демонстранти се събраха отново по улиците на американския град Чикаго в сряда вечерта, за да протестират срещу убийството на чернокож тийнейджър от бял полицай, предаде БГНЕС.

Протестът протече мирно, няма сериозни нарушения на реда. Основната група демонстранти се събра пред сградата на кметството в центъра на града, скандирайки лозунги срещу полицейския произвол.

Протестите започнаха във вторник вечерта, когато полицията в чикаго разпространи видеозапис, на който е запечатано убийството на 18-годишния Лекуен Макдоналд от белия полицай Джейсън Ван Дайк през октомври миналата година. Според видеото полицаят е стрелял 16 пъти срещу младежа. Във вторник прокуратурата повдигна обвинение срещу полицая. Той твърди, че е бил принуден да използва оръжието си, тъй като момчето го заплашило с нож. На записа обаче се вижда как полицаят идва с кола, заедно с още двама свои колеги и практически слизайки от колата до младежа, започва да стреля срещу него от разстояние няколко метра.

Случаят беше коментиран и от американския президент Барак Обама, който изрази дълбока тревога. Както мнозина американци, аз съм дълбоко потресен от кадрите, показващи как е застрелян 17-годишният Лекуан Макдоналд, пише Обама на официалната си страница във Facebook.

Срещу 37-годишния полицай Джейсън Ван Дайк е повдигнато обвинение за предумишлено убийство. Подобно обвинение срещу полицай в САЩ е изключително рядко. Срещу полицая обаче досега има 20 жалби, като всичките са оставени без последствия и не са разследвани, според базата данни на независимата организация Police Data Project. Десет от жалбите са за употреба на прекомерна сила, други за обиди с расистко съдържание.

На видеозаписа, разпространен от полицията, се вижда как младия чернокож върви по средата на улицата и носи нещо, което според властите е нож. Той не се подчинява на полицаите, но не прави никакъв заплашителен жест. В момента, в който той се дръпва настрана към тротоара, Ван Дайк започва да стреля и макар да го прострелва смъртоносно, той продължава стрелбата в тялото на лежащия на земята младеж.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес