Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата във Филаделфия поиска спирането на изборната лотария на Илон Мъск

28 октомври 2024, 23:24 часа • 585 прочитания

Прокуратурата във Филаделфия, в щата Пенсилвания, поиска да бъде спряна изборната лотария на милиардера Илон Мъск, предаде Франс прес. Припомняме, че бизнесменът обяви, че връчва по един милион долара дневно на регистриран гласоподавател в ключовия американски щат.

Още: По 1 млн. долара на ден: Мъск де факто купува гласове за Доналд Тръмп?

Милиардерът подкрепя кандидатурата за президент на републиканеца Доналд Тръмп срещу тази на вицепрезидентката и демократка Камала Харис. На 19 октомври Мъск връчи първи чек от 1 милион долара на гласоподавател в Пенсилвания.

Още: Мъск е дарил 119 млн. долара за кампанията на Доналд Тръмп

По-рано днес президентът Джо Байдън, който гласува предсрочно за изборите на 5 ноември, определи като напълно неуместна инициативата на Мъск. Прокурорът на окръг Филаделфия, основен град в Пенсилвания, обяви, че е започнал съответните процедури, за да спре лотарията. Американското правосъдно министерство припомни на Мъск, че е незаконно да се дава възнаграждение на гражданин, за да гласува или да се впише в електоралните списъци. За това нарушение има глоби и затвор.

Още: Пътят към сферата на Кремъл: Мъск контактува постоянно с Путин

За да се участва в лотарията на Мъск, човек трябва да е регистриран гласоподавател в един от седемте ключови щата, за които се смята, че ще са решаващи за изхода от изборите на 5 юни. В допълнение избирателят трябва да подпише и петиция, отворена от Мъск в подкрепа на свободата на словото и правото за носене на огнестрелно оръжие, пише БТА.

Още: Кремъл отрече Путин да е водил тайни разговори с Мъск

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес