Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предупреждение с официални данни: Делта коронавирусът прави пандемия сред неваксинираните

17 юли 2021, 08:34 часа • 12645 прочитания

Делта вариантът на коронавируса (COVID-19) сега е доминиращият в световен мащаб, придружен от прилив на смъртни случаи в САЩ, почти изцяло сред неваксинирани хора, обявиха американските здравни власти, цитирани от Reuters.

Случаите на COVID-19 в САЩ са се увеличили със 70% през предходната седмица, а смъртните случаи са се увеличили с 26%, като огнища са настъпили в части на страната с ниски нива на ваксинация, заяви директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) Рошел Валенски по време на брифинг за пресата.

Средният брой на ежедневните случаи за седем дни вече е над 26 000, което е над два пъти повече от най-ниското ниво от юни - от около 11 000 случая, според данни на CDC.

"Това се превръща в пандемия на неваксинираните", каза тя и добави, че 97% от хората, постъпващи в болници в САЩ с COVID-19, са неваксинирани.

Около 1 от пет нови случая са се случили във Флорида, заяви координаторът на мерките срещу COVID-19 на Белия дом Джеф Зиентс.

Вариантът Делта, който е много по-заразен от оригиналния вариант на COVID-19, е открит в около 100 страни и сега е доминиращият вариант в световен мащаб, заяви топ експертът по инфекциозни болести в САЩ Антъни Фаучи. "Имаме работа със страховит вариант" на COVID-19, каза Фаучи.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес