Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повечето американци оценяват позитивно Байдън след 100 дни на поста

25 април 2021, 20:30 часа • 1838 прочитания

Мнозинството от американците одобряват представянето на президента Джо Байдън през първите му 100 дни в управлението, показват резултатите от три нови анкети.

Като цяло, анкетите показват, че 52-58 процента от възрастните в САЩ казват, че одобряват работата, която Байдън върши, в сравнение с 39-42 процента, които казват, че не я одобряват.

Но положителните оценки са разделени по партийна линия: около 90 процента от демократите казват, че одобряват представянето на Байдън, докато само девет до 13 процента от републиканците са на това мнение.

Представянето на Байдън е далеч по-високо от предшественика му Доналд Тръмп, постигнат за цялото му президентство. Тръмп прекара по-голямата част от президентството си с рейтинги от около 40% и напусна поста на 20 януари с одобрение според анкетата на Gallup от само 34 процента, което е рекордно ниско ниво.

Анкета на CBS дава на Байдън най-високата класация с 58 процента одобрение и 42 процента неодобрение.

NBC установи, че 53% от възрастните го одобряват, докато 39% не одобряват.

А анкета на ABC и „Вашингтон пост” показа 52% общ рейтинг на одобрение и 42% рейтинг на неодобрение.

Най-силно е представянето на Байдън за борбата с пандемията на коронавирус - 64-69 процента одобрение.

Анкетите обаче установиха, че колебанието за поставяне на ваксина се е увеличило, като CBS показва, че 19 процента от републиканците казват, че могат да получат ваксината, а 30 процента казват, че изобщо няма да си я правят.

Освен това Байдън получи най-слабите оценки за това как се е справил с миграционната ситуация на границата между САЩ и Мексико.

Проучването на ABC установи, че само 37 процента от възрастните одобряват неговия подход към границата, докато при NBC резултатът е само 33%.

Докато цялостното представяне на Байдън до момента обикновено е по-високо от това на Тръмп, то е по-ниско от това на Барак Обама, при който Байдън е бил вицепрезидент. Обама получи средно 60% одобрение през първата половина на годината си, а предшественикът му Джордж Буш 53,9%. Тръмп, за разлика от него, имаше среден рейтинг на одобрение от 41,4% през първите шест месеца.

Според данни от сайта fivethirtyeight.com, Тръмп е първият президент от половин век, който не се радва на „меден месец” със значително по-добри анкети през първите шест месеца.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес