Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поредна масова стрелба в САЩ и дни на траур

27 май 2021, 07:14 часа • 1897 прочитания

Президентът на САЩ Джо Байдън разпореди да се спуснат знамената, развяващи се над правителствени сгради в страната и в чужбина, за да почетат осемте убити при стрелбата край влаковото депо в Сан Хосе, Калифорния, предаде БГНЕС.

Знамената на САЩ ще се свалят наполовина над Белия дом, всички правителствени сгради и територии и над всички посолства, военни бази и кораби до 30 май.

"Моят свещен дълг е да дам заповед да спусна знамената за пореден път само седмици след стрелбата в салоните за масажи в и около Атланта, Джорджия, в хранителен магазин в Боулдър, Колорадо, в частен дом в Рок Хил (Южна Каролина) и в склада на пощенската компания FedEx в Индианаполис (Индиана)", каза държавният глава.

"Престанете. Повтарям призива си към Конгреса да предприеме незабавни действия и се вслушвам в призива на американския народ, включително по-голямата част от собствениците на оръжие, да помогне за прекратяване на епидемията от насилие с оръжие в Америка. Всеки живот, взет от куршум, пронизва душата на нашия народ. Можем и трябва да положим повече усилия", каза Байдън.

Органите на реда провеждат разследване в Сан Хосе, за да установят мотивите на нападателя, който според съобщения в американските медии се е самоубил. Първоначално беше съобщено, че полицията елиминира извършителя. Поне една жертва на стрелбата е в болница, лекарите оценяват състоянието на човека като критично. Служители на ФБР участват в разследването на обстоятелствата по инцидента.

Стрелбата стана вчера (26 май) във влаково депо на Valley Transit Authority в Сан Хосе. Заподозреният за стрелбата е служител на компанията, заяви Ръсел Дейвис от шерифския офис на окръг Санта Клара на пресконференция. Всъщност стрелецът е деветата жертва в случая.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес