Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Погромите в Бразилия: Полицията задържа 400 протестиращи, разгромили Конгреса (ВИДЕО)

09 януари 2023, 16:30 часа • 2096 прочитания

Силите за сигурност в Бразилия са задържали до момента над 400 души заради продължаващите масови безредици на поддръжници на бившия президент Жаир Болсонаро, които са разочаровани от изборните резултати.  

Протестиращите са организирали погроми в Конгреса, Върховния съд и президентския дворец, съобщи CNN. Полицията трябваше да се оттегли и да изчака подкрепления, докато протестиращите замеряха служителите на реда с камъни и ги биеха с пръчки. Разпръскването на протестиращите стана възможно чак след като пристигнаха значителни подкрепления. 

Още през нощта военните успяха да обкръжат районите на столицата, където бушуват протестите, а полицията е арестувала повече от 400 души, използвайки сълзотворен газ и светлинно-шумови гранати.

ОЩЕ: Полудели демонстранти пребиха полицай - фрагмент от протестите в Бразилия (ВИДЕО) 

Новоизбраният президент на страната Лула да Силва спешно прекъсна пътуването си из страната и се върна в столицата. Той обяви извънредно положение и обеща да накаже бунтовниците.

Да Силва нарече събитията "варварски" и заяви: "Всички, които са участвали в това, ще бъдат намерени и наказани. Те ще разберат, че демокрацията гарантира правото на свобода - свобода на общуване и изразяване, но също така изисква хората да уважават институциите, създадени за укрепване на демокрацията".

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес