Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почина американският сенатор Джон Маккейн

26 август 2018, 08:40 часа • 9834 прочитания

Телевизия NBC съобщи, че след продължителна борба с рака е починал американският сенатор Джон Маккейн, несменяем сенатор от Републиканската партия през последните над 30 години.

"Сенатор Джон Сидни Маккейн Трети почина в 16:28 часа (23:28 часа българско време) на 25 август 2018 година", пише в официално изявление от канцеларията на политика.

Маккейн, който следващата седмица щеше да навърши 82 години, беше диагностициран през юли 2017 година с глиобластома – изключително агресивна форма на рак на мозъка. Преди това, през 2000 година, той претърпя операция за отстраняване на тумор от кожата на лицето. В петък семейството на Маккейн обяви, че той е взел решение да прекрати лечението, съобщава БГНЕС.

"Прогресът на заболяването и напредналата възраст си казват своето. Със своята обичайна сила на духа той сега реши да прекрати медицинската терапия", заявиха от неговото семейство.

Маккейн е бивш пилот от Военноморските сили на САЩ, свален по време на войната във Виетнам. Тежко раненият Маккейн прекарва повече от пет години в северновиетнамски плен. Той е известен като един от най-яростните критици на сегашния американски президент Доналд Тръмп, а през 2014 година, след негова визита в България, тогавашният премиер Пламен Орешарски нареди спиране на проекта "Южен поток". Маккейн беше и един от хората, защитаващи най-яростно независимостта на Украйна.

Американският президент Доналд Тръмп отправи съболезнования чрез официалния си профил в Twitter. "Душите и молитвите ни са със семейството на сенатор Маккей", написа американският държавен глава.

Вицепрезидентът на Съединените американски щати Майкъл Пенс написа в своя Twitter акаунт, че той и съпругата му "скърбят заедно със семейството на Маккейн" и гордеят с живота му, който то е отдал "в служба на тази нация".

"Загубихме човек, който олицетворяваше най-добрите идеали на нашата страна", се казва в изявление на министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис, публикувано на официалния интернет сайт на Пентагона. Матис подчертава, че Маккейн винаги е поставял на първо място службата за благото на страната.

"Сюзън и аз изказваме дълбоките си съболезнования и се молим за семейството на американския патриот Джон Маккейн", написа държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео в Twitter.

Съболезнования изрази и първата дама на Съединените щати Мелания Тръмп. "Мислим, молим се и скърбим [заедно] със семейството на Маккейн. Благодарим ви, сенатор Маккейн, за Вашата служба на нация", написа тя в Twitter.

Лидерът на малцинството в горната камара на Конгреса на Съединените американски щати Чък Шумър предложи една от сградите на Сената да бъде преименувана в чест на покойния Джон Маккейн. "Нищо не може да превъзмогне загубата на сенатор Маккейн, но за да бъде запомнен той от поколенията, аз ще изготвя решение за преименуване на сградата „Ръсел“ в негова чест", написа демократът Шумър в Twitter.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес