Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По 1 млн. долара на ден: Мъск де факто купува гласове за Доналд Тръмп?

20 октомври 2024, 19:22 часа • 1564 прочитания

Милиардерът Илон Мъск заяви, че ще раздава по 1 млн. долара на ден на регистриран гласоподавател в ключовия щат Пенсилвания до президентските избори в САЩ през ноември.

Победителят ще бъде избран на случаен принцип измежду тези, които подпишат петиция на кампанийната група на основателя на Tesla и SpaceX - AmericaPAC. Той я създаде, за да подкрепи кандидатурата на републиканския претендент Доналд Тръмп за завръщане в Белия дом.

Първият чек в лотариен стил беше раздаден в събота вечерта. Това ефективно ще помогне да се насърчат потенциалните избиратели на Тръмп да се включат в кампанията по време на напрегнатите последни седмици на президентската надпревара преди вота на 5 ноември.

Още: "Изтощен е": Камала Харис атакува Тръмп и заради възрастта му

Законно ли е?

Предложението на Мъск повдигна множество въпроси около това законно ли е да се организират такива кампании - особено от хора като него, чието богатство е невъобразимо за обикновените хора.

Известният експерт по изборно право Рик Хасен написа в личния си блог, че според него офертата на Мъск е „очевидно незаконна“. Федералният закон гласи, че всеки, който „плаща, предлага да плати или приема плащане или за регистрация за гласуване, или за гласуване“, е заплашен от потенциална глоба от 10 000 долара или присъда от пет години затвор.

Още: Групата на "Възраждане" в ЕП номинира Мъск за най-висшия приз за човешки права в ЕС

Въпреки че Мъск формално иска от избирателите в Пенсилвания да подпишат формуляр, Хасен поставя под въпрос намерението, което стои зад тази стратегия. „Кой може да подпише петициите? Само регистрирани гласоподаватели в колебаещите се щати, което я прави незаконна“, твърдипрофесорът в юридическия факултет на Калифорнийския университет, цитиран от BBC.

Още: Politico: Тръмп отказва да покаже данъчните си декларации - защо?

Каква е петицията?

Петицията е за подкрепа на свободата на словото и правата за притежание на оръжие. Тези, които я подпишат, ще трябва да дадат данните си за контакт, което може да позволи на AmericaPAC да се свърже с тях относно техния вот. И Мъск, и AmericaPAC засега не коментират.

Колаж: Actualno.com

Кампаниите и комитетите за политически действия разчитат на тактики като подписване на петиции, заявки за анкети или закупуване на стоки, за да създадат огромни бази данни с информация за избирателите. След това тези данни могат да се използват за по-точно насочване към избирателите или за набиране на средства от поддръжници, които вече са се включили в кампанията.

Още: Американските спецслужби проверяват Мъск за "шегите" за убийството на Байдън и Харис

Преди това Мъск предложи да даде 47 долара на всеки, който накара регистриран гласоподавател от т.нар. колебаещ се щат да подпише петицията. Тази стратегия повдигна въпроси, но би могла да попадне в обхвата на вратичка в американското изборно законодателство, тъй като на никого не се плаща директно, за да гласува, въпреки че се въвеждат пари в процес, който може да идентифицира вероятните избиратели на Тръмп. В САЩ е незаконно да се извършват плащания, за да се накарат хората да гласуват - не само за определен кандидат, но и просто да гласуват.

Още: Politico: Тръмп отказва да покаже данъчните си декларации - защо?

В неделя губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро, който е демократ, подкрепящ Камала Харис, нарече стратегията на Мъск „дълбоко обезпокоителна“. Шапиро заяви пред NBC News, че правоприлагащите органи евентуално трябва да проверят плащанията.

AmericaPAC - оръжието на Мъск за Тръмп

Мъск, който през последните години се превърна в ключов поддръжник на Тръмп, стартира AmericaPAC през юли - с цел да подкрепи кампанията на бившия президент. Досега той е дарил 75 млн. долара на групата, която бързо се превърна в централен играч в предизборната кампания на Тръмп. Тя до голяма степен разчита на външни групи като AmericaPAC, за да агитира избирателите.

Изявление на уебсайта на групата гласи: „AmericaPAC е създадена, за да подкрепя тези ключови ценности: сигурни граници, безопасни градове, разумни разходи, справедлива съдебна система, свобода на словото, право на самозащита“.

Още: Илон Мъск отива на митинг на Тръмп в Пенсилвания

Мъск заяви, че иска да накара „над един милион, може би два милиона гласоподаватели в щатите, в които се водят битки, да подпишат петицията в подкрепа на Първата и Втората поправка“. „Мисля, че това изпраща изключително важно послание към избраните от нас политици“, добави той.

Понастоящем Мъск е най-богатият човек в света, чието нетно състояние се оценява на 248 млрд. долара, според американското бизнес списание Forbes.

Президентската надпревара през 2024 г. вероятно ще се сведе до 7 ключови щата, в които ще се водят битки, включително Пенсилвания, както и Уисконсин, Северна Каролина, Джорджия, Мичиган, Аризона и Невада.

Още: Седемте щата, които ще решат президентските избори в САЩ

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес