Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пет храни, които помагат на коленете

26 юли 2019, 09:06 часа • 31229 прочитания

Вероятно никога не сте осъзнавали колко разчитате на коленете си, докато не започнат да ви болят. Хроничната болка в коляното е толкова трудна за овладяване, защото коленете ни са заети, независимо дали стоите или седите, ходите или карате колело, изкачвате се по стълби или се опитвате да намерите удобно място в леглото. Да, когато коленете ви болят, това може да ви развали деня.

Независимо дали са причинени от артрит или нараняване, има много средства против болка и възпаление, които могат да ви помогнат да се движите свободно отново. За съжаление, много лекарства, отпускани без рецепта водят до тежки странични ефекти. Ацетаминофенът, например, е водещата причина за чернодробна недостатъчност в световен мащаб.

Може да се изненадате, когато научите колко прост хранителен режим може да повлияе на нивото на болката, особено когато става въпрос за възпаление на ставите. Ето някои храни, които правят чудеса при болки в коляното, според американски диетолози. Включването на повече от тях в дневния ви хранителен режим може да намали зависимостта ви от болкоуспокояващи и да ви осигури по-здравословен живот.

Моркови

Яденето на моркови за облекчаване на болката в коляното е всъщност древно китайско лекарство. Той действа, защото оранжевият зеленчук е пълна с бета-каротин и витамин А - и двете са мощни противовъзпалителни съединения.

Тайната да се наслаждавате на максималната сила на морковите е да ги ядете задушени, но ако мразите това, яжте ги сурови. Опитайте по две порции всеки ден, за да намалите болката в коляното.

Куркума

Любители на къри, радвайте се! Вече правите чудеса за вашите колене. Кърито съдържа куркума - това я прави оранжева - и куркумата има вещество, наречено куркумин.

Куркуминът е бил използван от векове в билковата медицина поради неговата противовъзпалителна способност. Яденето на къри и куркума може да намали риска от развитие на болезнени състояния на ставите на първо място, а също така почти съответства на ибупрофена в неговата способност за облекчаване на болката.

Джинджифил

Джинджифилът е друга храна, която може да се яде и да се втрие върху страдащите ви колене. И двата начина са страхотни, защото вкусът и мирисът на джинджифила са наистина са добри. Активната съставка в джинджифила се нарича гингерол и е силно противовъзпалително вещество.

В действителност, при проучвания на страдащите от артрит, добавянето на джинджифил в режим на лечение е установено, че намалява болката повече, отколкото лекарствата. Насладете се на джинджифил, настърган във всички видове сладки и солени ястия, или си направете чай. Маслото от джинджифил е фантастично да се втрива директно върху подути колене.

Орехи

Орехите са царе сред ядките по отношение на омега-3 мастни киселини и антиоксиданти, което ги прави идеални за успокояване на болката в коляното.

Някои проучвания показват, че въпреки високото им количество калории, яденето на орехи редовно може да намали апетита към нездравословна храна и следователно да ви помогне да отслабнете. Загубата на няколко килограма е друга добра стратегия за намаляване на стреса върху боледуващи колене.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес