Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пентагонът разясни позицията си за потенциала на Украйна за удари с далечен обсег

07 декември 2022, 09:31 часа • 3336 прочитания

САЩ не се стремят да попречат на Украйна да развие собствен потенциал за удари с далечен обсег, които евентуално биха могли да бъдат насочени към руска територия. Това се разбра от думите на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, цитиран от CNN.

"Ние не работим, за да попречим на Украйна да развие свой собствен потенциал", заяви Остин във вторник.

Коментарите му идват, след като високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ предположи, че украинците стоят зад ударите с безпилотни самолети по две руски военни летища. Става въппрос за базите в Саратовска и Рязанска област, на стотици километри от контролираните от Украйна територии, навътре в Руската федерация. Удар с дрон имаше и в Курск.

Заместник-държавният секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд заяви пред CNN, че "никой не е поел отговорност" за ударите с дронове, но добави, че "украинският народ е изключително иновативен - той създава свои собствени дронове, които са изключително ефективни".

Освен това държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза във вторник, че САЩ "нито са насърчавали, нито са давали възможност на украинците да нанасят удари на територията на Русия".

"Ние не позволяваме на Украйна да организира удари отвъд нейните граници, ние не насърчаваме Украйна да предприема удари отвъд нейните граници", смята говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

ОЩЕ: САЩ: Не насърчаваме Украйна да извършва удари в Русия

ОЩЕ: "Ню Йорк Таймс": Русия продължава да произвежда ракети въпреки западните санкции

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес