Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пентагонът представи стратегията си "Арктика 2024": Как ще противодейства на Русия и Китай

25 юли 2024, 18:15 часа • 2227 прочитания

Министерството на отбраната на САЩ публикува на сайта си своята "Арктическа стратегия 2024". В документа се посочва как климатичните промени засягат Арктическия регион, до какви последици ще доведе това за сигурността на САЩ и как ще бъдат посрещнати новите предизвикателства, включително нарастващите заплахи от Русия и Китай.

Посочвайки, че Арктика има решаващо значение за защитата на националния суверенитет на САЩ и запазването на ангажиментите им по договора за отбрана на НАТО, заместник-министърът на отбраната Катлийн Хикс заяви на брифинг, че Вашингтон планира да засили присъствието си в Арктика и взаимодействието със съюзниците си, включително чрез военни учения, инвестиции в разузнаването, наблюдение и реагиране на възможните рискове в региона.

Стратегията включва провеждането на "специални, общи, междуведомствени и комбинирани учения, както и военни маневри и симулации в Арктика".

Още: С нов боен ледоразбивач Русия се готви за господство в Арктика (ВИДЕО)

7 от 8-те арктически държави са членки на НАТО

Катлийн Хикс напомни, че само осем държави имат територии отвъд Полярния кръг - САЩ, Русия, Канада, Дания, Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция. Заради засилването на военното присъствие на руските сили в региона, САЩ са принудени да реагират. Тъй като седем от осемте арктически държави също са членове на НАТО, Вашингтон ще се възползва от партньорството с тях като един от начините за укрепване на сигурността си.

Прекомерните претенции на Русия

"Русия продължава да е остра заплаха за сигурността и стабилността в региона", каза Хикс.

Москва напоследък бързо увеличава присъствието си в Арктика, като възстановява там военни съоръжения още от времето на СССР и "предявява прекомерни претенции към арктическите води".

Още: НАТО не е готов за война с Русия в Арктика

Без да е арктическа държава Китай също иска да дирижира 

Пентагонът е особено загрижен, че Руската федерация си сътрудничи все по-тясно с Китай, "който има свои собствени интереси в региона", без да е арктическа държава. "Виждаме увеличаване на сътрудничеството между Китай и Русия в Арктика - в търговско отношение КНР е основният спонсор на руската енергийна експлоатация в региона, и все повече във военно отношение, като Москва и Пекин провеждат съвместни учения край бреговете на Аляска", каза Катлийн Хикс.

Китай управлява три ледоразбивача в региона, поддържа военно присъствие там и демонстрира способността си да действа в арктически води в съвместни операции с руския флот, отбеляза Хикс.

Пекин се опитва да има все по-голяма тежест в решаването на въпроси, свързани с Арктика. "Това е обезпокоително, като се има предвид, че това е единственият стратегически конкурент с волята и все повече средства и възможности да прекрои международния ред", посочи тя.

Още: HIMARS в Арктика: Сигнал за тревога в Русия за две военни учения на САЩ (ВИДЕО)

Глобалното затопляне променя геополитиката 

Отделно предизвикателство е глобалното затопляне, което води до топенето на ледовете в Арктика и отварянето на нови морски пътища, което означава нови възможности за движение на руските кораби, особено военни.

Именно по този начин климатичните промени пряко влияят на геополитиката.

Стратегията включва подобрения в комуникациите и способностите за информираност и разузнаване и засилени действия на САЩ с мрежата от партньори.

Още: Близък до Путин: Да взривим ядрена бомба в Арктика и САЩ ще станат по-сговорчиви

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес