Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пентагонът: Потъналият руски кораб е ударен от две украински ракети

15 април 2022, 22:15 часа • 9857 прочитания

Руският военен кораб "Москва" е бил ударен от две украински ракети, преди да потъне в Черно море. Това твърди високопоставен служител на Пентагона, който определи атаката като "голям удар" за Москва, предаде АФП.

С условието да остане анонимен, служителят потвърждава разказа на Киев за инцидента. Русия обаче твърди, че инцидентът е причинен от експлодирали боеприпаси на борда.

„Корабът е ударен с две ракети "Нептун", твърди служителят, като посочи ,че това са украински противокорабни крилати ракети. Атаката вероятно е причинила жертви, но е "трудно да се прецени колко". САЩ имат данни за оцелели, спасени от други руски кораби в района. Русия съобщи, че екипажът на "Москва" е евакуиран на близките кораби. По-рано днес обаче бивш руски депутат заяви, че са оцелели едва 58 от над 500 души екипаж. 

Още: Пентагонът: Потъването на флагмански кораб е голям удар за руския флот

Ракетният крайцер ръководеше военноморските атаки на Русия в конфликта в Украйна, като играеше централна роля в обсадата на пристанищния град Мариупол. Той потъна в четвъртък след експлозия и пожар, за които Украйна твърди, че са причинени от ракетен удар, а Русия - че са от експлодиращи боеприпаси.

„Символично това е голям удар“, каза служителят на Пентагона. "Това е удар по руската гордост", каза още служителят.

Загубата на "Москва" - един от трите крайцера от клас "Слава" в московския флот, създава "пропаст в способностите" на руския флот в Южна Украйна.

Според конвенцията от Монтрьо, Турция държи проливите Босфора и Дарданелите затворени за военни кораби по време на конфликт, което означава, че Москва не може да изпрати заместител на Москва в Черно море.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес