Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пентагонът иска продължаване на военната помощ за Украйна

29 август 2019, 22:35 часа • 1866 прочитания

Пентагонът приключи прегледа на военната помощ на Украйна, поръчан от Белия дом и заключи, че подкрепата трябва да бъде продължена. Това съобщава изданието Politico, цитирано от агенция "Фокус", като се позовава на високопоставен служител от Министерството на отбраната на САЩ.

Конгресът одобри отпускането на 250 милиона долара за инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна през фискалната 2019 г. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп предварително разреши продажбата на оръжия, включително противотанкови ракети Javelin, за да се противопостави на сепаратистки сили в източната част на Украйна, подкрепяни от Русия.

Но през последните дни Службата за управление и бюджет на Белия дом забави средствата и поиска от министъра на отбраната Марк Еспер и съветника по националната сигурност Джон Болтън да определят дали програмата остава в интерес на САЩ, уточни по-рано изданието.

Този ход предизвика гнева на двете партии, които смятат програмата за критична за отпор на руската военна агресия. Пентагонът изглежда е съгласен с тях. „Отделът прегледа пакета за чуждестранна помощ и го подкрепи“, заяви висш служител на Министерството на отбраната пред изданието. Длъжностното лице, което не беше упълномощено да обсъжда публично вътрешните дискусии, добави, че резултатите от прегледа вече са споделени с Белия дом.

Планира се този уикенд Тръмп да се срещне в полската столица Варшава с президента на Украйна Владимир Зеленски.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес