Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пак скандал с руска връзка на приближен до Тръмп

22 март 2017, 15:31 часа • 2813 прочитания

Бившият ръководител на предизборния щаб на Доналд Тръмп Пол Манафорт „тайно е работил за руския милиардер Олег Дерипаска” преди повече от 10 години и е защитавал интересите на Кремъл по отношение на бившите съветски републики.

Според AP преди десетилетие Манафорт е изготвил стратегия "за подкопаване на антируската опозиция в бившите съветски републики". Това се потвърждавало от документи, с които новинарската агенция разполага. Самият Манафорт отрича някога да е работил за Русия.

През юни 2005 година Манафорт предложил поверителен стратегически план, насочен към оказване на влияние върху политиката, бизнеса и медиите в САЩ, Европа и бившите съветски републики в полза на Москва, въпреки че по време на тогавашния президент Джордж Буш американско-руските отношения се влошили. Манафорт представил плана си на руския алуминиев магнат Олег Дерипаска, с когото подписал договор за 10 млн. долара годишно, считано от 2006 година, уточнява БГНЕС. Манафорт и Дерипаска са имали делови отношения поне до 2009 година.

Манафорт не отрича, че е работил с Дерипаска в различни държави, но твърди, че не е вършил „неприемлива или неморална работа”.

По-рано стана ясно, че специалната сенатска комисия по разузнаването, която разследва предполагаемата намеса на Русия в американските избори, ще извика Манафорт на изслушване.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес