Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отказаха да сервират безалкохолно на млада мюсюлманка в самолет. Вижте защо

01 юни 2015, 13:13 часа • 18727 прочитания

Мюсюлманката Тахера Ахмад заяви, че е станала жертва на ислямофобия и дискриминация по време на полет с американската авиокомпания United Airlines. Тя се е почувствала засегната от поведението на стюардесата, която ѝ е отказала да сервира неотворена безалкохолна напитка в алуминиева кутийка, защото това би могло да се използва като оръжие. Минути по-късно, мъж, който седи близо до нея получава неотворена кутийка бира, споделя още жената, цитирана от Independet.

Тахера е религиозен консултант в университета в Илиноис и пътувала от Чикаго до Вашингтон за конференция за насърчаване на диалога между палестински и израелски младежи.

31-годишната жена веднага споделя своята история във Facebook, а публикацията ѝ е споделена от почти 7000 души.

"В момента се намирам на 30 000 фута над земята в самолет на United Airlines, обляна в сълзи от унижение заради дискриманция. Стюардесата ме попита каква напитка бих искала и аз помолих за кутийка диетична кола. Тя ми донесе кен, който беше отворен, затова я попитах дали може да го смени с неразпечатана кутийка поради хигиенични причини. Тя отговори, че никой не е консумирал от напитката, но въпреки това аз настоях да ми донесе затворена кутийка. Тя ми отговори следното: "Съжалявам, но не мога да Ви донеса неотворен кен, затова няма да ви сервирам диетична кола".

Ахмад заяви, че се е почувствала дълбоко обидена от дискриминационното отношение, а и също така не е получила подкрепа от останалите пътници.

"Мъжът, който седеше на редицата срещу мен, изкрещя: "Ей, мюсюлманката, затваряй си устата". Попитах го "Какво?!", а той се обърна през седалката, погледна ме право в очите и каза: "Точно така, много добре знаеш, че го използвате като оръжие, затова си затвори тъпата уста", пише още Ахмад, добавяйки хаштаг #IslamofobiaISRAEL.

Говорителят на авиокомпанията обясни, че всъщност е било недоразумение и стюардесата е опитала на няколко пъти при настаняването да осигури напитка. Той също така заяви, че са имали разговор с Тахера Ахмад, за да изяснят въпроса.

„Ще се радваме да имаме възможност отново да приветстваме госпожа Ахмад при следващ полет“, добави още говорителят.

Вследствие на инцидента в Twitter се надигна кампания за бойкот на United Airlines, докато не бъде получено извинение за "демонстрация на сляпа и идиотска омраза".

Малко по-късно Тахера Ахмад съобщи, че е получила извинение както от стюардесата, така и от командира на полета, с признание, че отношението към нея е било "крайно непочтително".

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес