Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отделят милиарди за лечение на наркомании и психични заболявания в САЩ

12 март 2021, 07:14 часа • 903 прочитания

Американската администрация отпуска около 2,5 милиарда долара на властите на американските щати и територии за борба с наркоманията, както и за лечение на психични заболявания. Това се посочва в писмено изявление, публикувано от Министерството на здравеопазването и социалните услуги на САЩ, съобщава ТАСС.

„Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън отделя близо 2,5 милиарда долара на щати и територии за финансиране на лечение на психично здраве и наркомании в страната, които ескалираха по време на пандемията на COVID-19“, се казва в изявлението, цитирано от БГНЕС.

Отпуснатите средства ще бъдат използвани за разширяване на американския достъп до медицински услуги, създаване и подобряване на съществуващите програми за превенция и лечение. В същото време 1,65 милиарда долара ще бъдат отпуснати за борба с наркоманията, а 825 милиона - за лечение на психични заболявания. Според американските Федерални центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), 41% от възрастните американци се оплакват от проблеми с психичното здраве, както и от злоупотреба с вещества поради продължаващата пандемия и последиците от нея.

През 2019 г. в САЩ са загинали над 118 000 души в резултат на самоубийство и предозиране на наркотици. Министерството на здравеопазването вярва, че поради новия коронавирус подобни показатели за 2020 г. ще бъдат значително по-високи. Предварителните данни от CDC показват, че броят на случаите на предозиране на наркотици в страната през първата половина на миналата година се е увеличил с 24% спрямо предходната година.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес