Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От Вашингтон обясниха защо Лукашенко все пак коментира смъртта на Пригожин

26 август 2023, 15:15 часа • 4234 прочитания

Изявлението на Александър Лукашенко по повод смъртта на лидера на наемниците от "Вагнер" Евгений Пригожин беше насочена към балансиране на отношенията с Кремъл и поддържане на вътрешния контрол. Това се казва в коментар на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

Анализаторите на института обърнаха внимание на факта, че думите на Лукашенко директно противоречат на предишните му изявления за посредничеството му между Кремъл и Пригожин, което завърши с договорка, както е известно.

"Вчера ISW неправилно прогнозира, че Лукашенко ще се въздържи от публични изявления за смъртта на Пригожин, за да не влоши несигурната си позиция в отношенията с Кремъл. Желанието на Лукашенко да запази външния вид на суверенен лидер надделя над всякакви подобни опасения", подчертаха експертите. В анализа се казва, че макар Лукашенко да бе казал, че вагнеровците ще продължат да действат в Беларус, техният брой намалява през последните седмици поради очевидно успешните усилия на Кремъл да отслаби ЧВК „Вагнер“.

Още: Лукашенко: Предупреждавах Евгений Пригожин да внимава

Лукашенко непрекъснато се опитва да се представи като суверенен лидер въпреки фактическата окупация на страната от Русия. Той се надява да попречи на беларуската общественост да възприеме убийството на Пригожин от Путин като едностранно отменяне от Кремъл на споразуменията, които е сключил с „Вагнер“.

Лукашенко: Предложих на Пригожин да му изпратя въженце да се обеси (ВИДЕО)

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес