Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От Пентагона разкриха колко време ще се обучават украинските пилоти на F-16

01 ноември 2023, 10:38 часа • 4660 прочитания

Говорителят на Пентагона Патрик Райдър заяви, че обучението на украински пилоти на американските изтребители F-16 ще отнеме най-малко 5 месеца.

Според представителя на Министерството на отбраната на САЩ тренировките могат да се проточат и до 9 месеца, в зависимост от индивидуалните умения на пилотите. Преди това минималната прогнозна продължителност на обучението, която даваха в САЩ, беше три месеца.

Миналата седмица Щатите потвърдиха началото на летателно обучение на украинци на F-16 в щата Аризона.

Още: Нидерландия обяви кога ще прехвърли първата партида изтребители F-16 на Киев

Коалиция F-16

На октомврийската среща във формата "Рамщайн" американският министър на отбраната Лойд Остин обяви създаването на няколко "коалиции на способностите" за Киев, по-специално за обучението на украинските военновъздушни сили. Тези коалиции ще се ръководят от САЩ, Дания и Нидерландия, като България също се включи.

Снимка: Getty Images

От колко изтребители ще се нуждаят украинците?

Украйна ще получи първите F-16 не по-рано от пролетта на 2024 г., като първо трябва да завърши обучението на пилотите. Още: Дания и Белгия обявиха кога ще предоставят на Украйна първите F-16

Киев се нуждае от огромно количество американски изтребители F-16 и шведски бойни самолети "Грипен", стана ясно от думите на говорителя на военновъздушните сили на страната. "150 е броят, който ще ни позволи да защитим страната и въздушното ѝ пространство. Това е в бъдеще, когато заменим целия флот от съветска остаряла (морално и физически) техника с F-16, а може би и с друг тип самолет, например Gripen", заяви Юрий Игнат, цитиран от "Украйна сейчас".

Още: Денков и Зеленски обсъдиха ситуацията в Черно море, Украйна ни благодари

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес