Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От Белия дом оправдаха Тръмп заради натиска му срещу главния прокурор относно руската намеса

02 август 2018, 06:20 часа • 1511 прочитания

Обръщението на президента Доналд Тръмп към правосъдния министър и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс да прекрати разследването на намесата на Русия в изборите в САЩ през 2016 година, ръководено от специалния прокурор Робърт Мълър, не е било разпореждане, задължително за изпълнение. Такова обяснение даде на редовна пресконференция прессекретарят на американския лидер Сара Сандърс, коментирайки поредната порция изявления на Тръмп в Twitter по въпроса.

"Това не е заповед. Това е мнението на президента", заяви официалният говорител на американската администрация. От нейната гледна точка в случая "няма оказване на съпротива от страна на Тръмп, засягаща правосъдието". "Президентът просто се съпротивлява на това. Има причина, поради която да е ядосан", каза Сандърс.

Припомняме, че Тръмп настоя незабавно да спре разследването на предполагаемата намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 година. Главният прокурор "трябва незабавно да спре този лов на вещици", написа Тръмп в профила си в Twitter. Това стана, след като началникът на президентската му кампания Пол Манафорт беше изправен на съд. Не е тайна и, че Тръмп недолюбва Сешънс, като дори публично говореше преди време, че ще го освободи.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес