Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осъждан бизнес партньор на Тръмп от руски произход говори пред Сената

04 април 2018, 19:12 часа • 2080 прочитания

Роденият в Русия и криминало проявен бизнесмен Феликс Сатър, който се оказа бизнес партньор на американския президент Доналд Тръмп, свидетелства пред Комисията по разузнаването на Сената – един от органите, занимаващи се с евентуалната руска намеса в американските президентски избори.

Изслушването на Сатър мина при затворени врати. Той не пожела да коментира какво е казал пред сенаторите при излизането си, предаде ABC.

Сатър е с дебело криминално досие – намушкал е със счупена чаша човек в лицето по време на сбиване в бар през 1998 година и е пледирал "виновен" при процес за рекет и изнудване в полза на руска мафиотска организация, като при това дело става въпрос за борсова измама на стойност 40 млн. долара. Работи в Bayrock – компания, която в началото на века е партньор на Тръмп по сделки с недвижими имоти. Там Сатър е бил скрит партньор, а Bayrock е дала финансиране за проекти на Тръмп като Trump SoHo, за който сегашният американски президент получава заем от 275 млн. долара, и проекти във Форт Лодърдейл и Финикс. А възможността Сатър да влезе в Bayrock е гарантирана след признанието му пред съда относно измамата за 40 млн. долара, тъй като той става информатор на ФБР, а досието му бива засекретено.

Отделно Сатър сътрудничи на Тръмп за проекта му да строи Trump Tower в Москва и обещава, че ще привлече „всички около Путин” като инвеститори.

Самият Сатър не отрича пред ABC, че е бил сътрудник на американските служби, като казва, че е бил информатор още на ЦРУ.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес