Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осъдиха френски хакер в САЩ, обрал и продал милиони лични данни

10 януари 2024, 06:12 часа • 1435 прочитания

Компютърен хакер, който е бил част от престъпна група, откраднала данни на стотици милиони хора и продала ги в тъмната мрежа, беше осъден на затвор в САЩ, предаде АФП.

Французинът Себастиен Раулт е създал фалшиви страници за вход като част от хакерската група ShinyHunters, които са били използвани за извличане на лична и финансова информация от нищо неподозиращи потребители.

"В продължение на повече от две години Раулт е участвал в мащабни компютърни хакерски атаки, които са причинили загуби за милиони долари на потърпевшите компании и неизмерими допълнителни загуби на стотици милиони физически лица, чиито данни са били продадени на други престъпници", заяви Сара Вогел от Окръжната прокуратура на САЩ в Западния окръг на щата Вашингтон.

"Мотивът на Раулт е бил чиста алчност. Той е продавал хакнати данни. Той е откраднал криптовалутата на хората. Дори е продавал хакерските си инструменти, за да може да печели, докато други хакери атакуват допълнителни жертви".

22-годишният Раулт е арестуван в Мароко през май 2022 г. и осем месеца по-късно е екстрадиран в Съединените щати.

Първоначално той отрича всички обвинения, но по-късно се съгласява да се признае за виновен в заговор за извършване на измама по електронен път и кражба на самоличност при утежняващи обстоятелства.

Явявайки се в Окръжния съд на САЩ в Сиатъл, Раулт признава тежестта на престъпленията си, предава БГНЕС. 

"Разбирам грешките си и искам да оставя тази част от живота си зад гърба си", каза той, според Окръжната прокуратура на САЩ.

ОЩЕ: Французин, обвинен в киберпрестъпления, се призна за виновен пред американски съд 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес