Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Освободеният от САЩ Виктор Бут: В килията ми винаги висеше портрет на Путин

10 декември 2022, 18:55 часа • 6658 прочитания

Оръжейният търговец Виктор Бут, който се завърна в Русия след затворническа размяна със САЩ, разкри, че в килията му в американския затвор винаги е висял портрет на Владимир Путин.

"Да, винаги. Гордея се, че съм руснак, а нашият президент е Путин", каза 55-годишният мъж, цитиран от беларуската опозиционна телевизия NEXTA.

Припомняме, че Бут беше разменен с американската баскетболна звезда в женската НБА Бритни Грайнър. 32-годишната спортистка беше арестувана на летището в Москва на 17 февруари 2022 г. за притежание на пълнители с масло от канабис за електронна цигара. Впоследствие бе осъдена от руски съд на 9 години затвор. Грайнър призна вината си, но заяви, че не е искала да нарушава закона.

Миналия месец тя бе откарана в наказателна колония в руската област Мордовия, за да изтърпи присъдата си. Преговорите за освобождаването ѝ бяха усложнени от нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари и последвалото дълбоко влошаване на връзките между Вашингтон и Москва.

В продължение на почти две десетилетия Виктор Бут бе най-известният търговец на оръжие в света, който продаваше на държави, бунтовнически групировки и главатари в Африка, Азия и Южна Америка. Беше арестуван в Тайланд по искане на Вашингтон през 2008 г. в резултат на операция на американското разузнаване, след което бе транспортиран до САЩ. Той бе обвинен в заговор за убийство на американски граждани и материална подкрепа за тероризма. 55-годишният Бут отрича обвиненията по всички пунктове. Той спечели две съдебни дела за екстрадиция на първа инстанция в Тайланд, но след това - при обжалване - решенията на първоинстанционния съд бяха отменени.

Докато все още беше под юрисдикцията на тайландски съд, Бут бе отведен в САЩ. През 2012 г. съдебно жури в Ню Йорк призна руснака за виновен, след което федералният съд му наложи минимална присъда от 25 години затвор по вменените му обвинения. Виктор Бут стана прототип на героя на Никълъс Кейдж във филма „Царят на войната“.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес