Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Още един американски министър си тръгна

08 април 2019, 06:15 часа • 1916 прочитания

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че министърът по вътрешната сигурност Кирстен Нилсен напуска поста си. Официално не е ясна точната причина, но неофициално се говори, че причината е, че Нилсен не подкрепя антиимигрантската политика на Тръмп, предаде БГНЕС

"Министърът по вътрешната сигурност Кирстен Нилсен ще напусне позицията си и бих искал да ѝ благодаря за службата", написа Тръмп в Twitter. Той добави, че комисарят по митниците и граничната защита Кевин МакАлиън ще бъде изпълняващ длъжността, заемайки поста на Нилсен.

Първоначално Нилсен се присъедини към администрацията на Тръмп през януари 2017 година като асистент на първия секретар на Тръмп, Джон Кели. Когато Кели се премести в Белия дом като началник на кабинета на президента през юли 2017 година, Нилсен отиде с него като негов заместник, но до октомври се върна като министър по вътрешната сигурност.

В тази си роля тя се превърна в лицето на антиимиграционната политика на администрацията на Тръмп, включително широко осъжданата практика за отделяне на децата-мигранти от техните родители.

Отношенията на Нилсен с Тръмп бяха трудни. Но въпреки непрекъснатите оплаквания на президента от представянето ѝ, тя оставаше лоялна към него. Миналия месец тя защити призива на Тръмп за спешни мерки за осигуряване финансирането на проекта за изграждане на стена на американско-мексиканската граница.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес