Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осем държави призоваха за честен вот на президентските избори във Венецуела

29 юли 2024, 06:20 часа • 818 прочитания

Осем латиноамерикански държави заявиха в съвместно изявление, насочено към Каракас, че е "от съществено значение" резултатът от президентските избори във Венецуела да бъде "гарантиран", предаде БТА.

Резултатите от изборите да гарантират свободната воля

"Смятаме, че е от съществено значение да има гаранции, че резултатите от изборите напълно зачитат народната воля, изразена от венецуелския народ в урните", заявиха в съвместно изявление външните министерства на Аржентина, Коста Рика, Доминиканската република, Еквадор, Панама, Парагвай, Перу и Уругвай. 

В текста, публикуван от панамското министерство "Екс", се уточнява, че става дума за гаранции за "прозрачно преброяване на гласовете", както и "проверка и контрол" на всички кандидати от "наблюдатели и делегати".

Каракас отказа или блокира в последния момент много международни наблюдатели, включително четирима бивши латиноамерикански президенти, чийто самолет беше задържан в Панама в петък. Поканата към ЕС беше оттеглена през май.

По време на предизборната кампания президентът Николас Мадуро говореше за възможна "кървава баня в братоубийствена гражданска война, провокирана от фашисти".

Още: Изборите във Венецуела поставят под въпрос властта на Мадуро

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес