Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опит за старт на процедура по импийчмънт срещу Тръмп се провали

06 декември 2017, 23:25 часа • 1407 прочитания

Членовете на Камарата на представителите в САЩ (бел. ред. - долната камара на Конгреса) гласуваха с голямо мнозинство против резолюция, целяща да даде начало на процедура за сваляне на президента Доналд Тръмп. Резолюцията, внесена от конгресмена-демократ от Тексас Ал Грийн, беше отхвърлена с 364 гласа срещу 58 "за". Нито един член на републиканското мнозинство не подкрепи предложението. Самите лидери на демократичната опозиция също бяха против този опит, пише БГНЕС.

Сред мотивите за внасяне на подобен проект Грийн цитира, че Тръмп "сее разкол в САЩ" и действа по недостоен начин. Като основен аргумент в подкрепа на обвиненията си в подклаждане на омраза, конгресменът цитира декларации на Тръмп срещу транссексуални и мюсюлмани.

Президентът в САЩ може да бъде отстранен от поста си само ако обвинения срещу него бъдат подкрепени с болшинство в Камарата на представителите и с две трети от гласовете на членовете на Сената. В историята на страната няма отстранен президент, но срещу двама имаше обвинения, като впоследствие те бяха оправдани. Става въпрос за Андрю Джонсън през 1968 и Бил Клинтън през 1999 година.

Джонсън е първият в историята на САЩ президент, който минава през процедура на импийчмънт. Впоследствие, благодарение само на един глас в повече при гласуването в Сената на САЩ, не бива свален от власт. Бил Клинтън минава през същата процедура през 1999 година, като бива порицан с гласуване в Сената на 12 февруари 1999 година - заради скандала с Моника Люински.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес