Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално САЩ пускат в действие лекарство против ебола за лечение на коронавирус

02 май 2020, 09:20 часа • 6342 прочитания

Американските власти одобриха експериментално лекарство при пациенти с коронавирус в момент, когато доста американски щати облекчиха блокирането поради пандемията въпреки поредния скок на смъртта от болестта, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Употребата на "Ремдезивир" (Remdesivir), антивирусно лекарство, първоначално разработено за лечение на ебола, беше одобрена снощи, след като основно проучване установи, че стимулира възстановяването при пациенти с COVID-19.

"Това наистина е много обещаваща ситуация", заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом, където към него се присъедини Даниел О'Дей, изпълнителен директор на Gilead Sciences - компанията-създател на "Ремдезивир".

"Ремдезивир" действа, като се "включва" в генома на вируса, пречейки на процеса на репликацията му.

Одобрението на лекарството дойде в момент, когато управляващите в САЩ са изправени пред нарастващия натиск от страна на гражданите против ограниченията "стойте си вкъщи".

С около 1,1 милиона потвърдени случаи на коронавирус, близо 65 000 от които завършиха със смъртта на пациентите, Съединените щати са начело на черната статистика в пандемията в света, а Тръмп се стреми към обрат, тъй като в най-голямата световна икономика безработните се увеличават с милиони всеки ден.

Още: "С "Ремдезивир" пациентите се възстановяват по-бързо"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес