Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обезлесяването на Амазония - най-тежко от 2008 г.

19 ноември 2019, 10:05 часа • 3469 прочитания

Процентът на обезлесяване в тропическите гори на Амазония в Бразилия е с най-високото ниво от повече от десетилетие, сочи правителствен доклад.

Обезлесяването между август 2018 г. и юли 2019 г. достигна 9 762 квадратни километра, което е увеличение с 30% спрямо предходната година, съобщи Националният институт за космически изследвания в Бразилия.

Районът на обезлесяването е най-големият регистриран от 2008 г. насам, предаде БГНЕС.

На територията на бразилският щат Пара се намират почти 40% от всички обезлесявания през периода 2018-19 г., но незаконната сеч значително се увеличи и в щатите Рораима и Амазонас, заявиха официални представители.

Докладът е предварителен и данните му ще бъдат потвърдени през следващата година.

"Недопустимо е Амазония да продължава да бъде унищожавана", се казва в съобщение на групата за опазване на дивата природа WWF. В него се подчертава, че обезлесяването ще се ускори, ако бразилското правителство не предприеме решителни действия за предотвратяването му.

Загрижеността за Амазония се засили, откакто президентът Жаир Болсонаро встъпи в длъжност през януари. Администрацията му се застъпва за отслабване на защитите около природните резервати и земите, населени с коренно население, като начин за насърчаване на икономическото развитие.

През юли и август пожарите в Амазонка се разпространиха с невиждани от 2010 г. темпове, преди да се забавят през септември. Земеделските производители, предприемачите и други често използват огъня, за да разчистят обезлесената земя, за да използват площите за производство на соя или пасища.

Някои европейски лидери твърдят, че пожарите в Амазонка изискват глобален отговор поради критичната роля на екосистемата за обезвреждане на въглеродния диоксид, създаващ парников ефект.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес